tandimplantat

tandimplantat

Ett tandimplantat är alltid en bra lösning om du saknar en tand. Din tandläkare sätter in implantatet och de valda proteserna. På så sätt stänger den befintliga tandspalten permanent.

De goda nyheterna: inte alla tandimplantat är dyra. Det finns flera implantatlösningar för varje behov, som kostar olika mycket.

Tandimplantat som en konstgjord tandrot

Tandimplantat placeras hos din tandläkare. Både med individuella mellanrum och när flera tänder saknas. Implantatet som en konstgjord tandrot erbjuder stabil förankring för proteserna som sitter på den . Med en perfekt anpassning av implantatet och proteserna till dina naturliga tänder ser din tandläkare till att dina proteser passar perfekt in i tandraden.

Tandimplantatet ersätter din tandrot. En oral kirurg för in implantatet i käkbenet för att säkerställa att det sitter stadigt på plats . Förankrat där rymmer implantatet protesen säkert. Ditt tandimplantat bär antingen en krona, avtagbara proteser eller en bro.

Tandimplantat har en positiv effekt på din munhälsa :

 • Att ha ett tandimplantat minskar risken för benförlust.
 • Ditt implantat överför tuggkrafter direkt till käkbenet.
 • Det förhindrar bildandet av bakterier och bakterier.

Konstruktion av ett tandimplantat

Ett tandimplantat består av flera komponenter. Det finns vanligtvis 3: implantatkroppen, implantatdistansen och kronan, den så kallade överbyggnaden .

Implantatkropp som bas

Varje tandimplantat behöver en bra bas. Detta skapas med implantatkroppen , det vill säga den konstgjorda tandroten. Implantatkroppen har en cylindrisk form. Den har en gänga så att den senare blir ordentligt förankrad.

Din tandläkare för in implantatkroppen under en operation. Det blir sedan ett uppehåll i behandlingen under vilken den konstgjorda roten läker. Din tandläkare kommer sedan att anpassa implantatstrukturen efter dina behov.

Implantatdistans av titan eller keramik

Implantatkonstruktionen , även känd som distansen , kommer senare att sitta på roten av tanden . Den är gjord av antingen titan eller keramik och är gjord för att passa din käke perfekt.

Anslutningsdelar är placerade på toppen och botten av distansen för optimal användning. Dessa anslutningsdelar möjliggör en säker fastsättning av implantatkroppen och kronan.

Skräddarsydd implantatkrona

Implantatkronan sitter på distansen. Detta gör den till den synliga protesen . För ett optimalt resultat tillverkar en utbildad tandtekniker implantatkronan. Han matchar dem perfekt till dina naturliga tänder så att de inte märks senare.

För att säkerställa att implantatet sitter säkert i munnen skruvar din tandläkare ihop alla tre komponenterna ordentligt. Dessutom förankrar han dem med implantatstolpar och tandcement.

Implantatkronor är vanligtvis gjorda av guld eller titan. Alternativt kan keramik användas – eller en blandning av materialen. Varje material har olika egenskaper och kostnader . Keramiska kronor är jämförelsevis dyra . Men de erbjuder två viktiga fördelar: Kroppen accepterar dem mycket väl. Dessutom är keramik ett mångsidigt material som perfekt replikerar din naturliga tand.

De olika implantatformerna

Tidigare implantatformer som blad-, disk- och nålimplantat är nu undantaget snarare än regeln. Dagens implantat har vanligtvis en skruvform. Skillnaderna mellan tandimplantaten är därför begränsade till gängprofil, längd och bredd. Din käkkirurg kommer att välja en av tre vanliga implantatformer åt dig . Varje form har fördelar och nackdelar:

Det gängfria cylinderimplantatet kännetecknas av den specifika pressjusteringen: kirurgen uppnår en mycket bra klämeffekt i käkbenet när implantatet sätts in. Inget står i vägen för stabil förankring.

Det är också möjligt att använda ett stegformat implantat . Antingen en cylinder eller ett skruvimplantat kan användas.

Det tredje alternativet är koniska implantat , mer exakt koniska skruvimplantat. De finns i 2 varianter: med en gänga som ska förgängas eller med en självgängande gänga. Denna tråd skär ordentligt in i käkbenet när den skruvas in. 

Jämförelse av olika implantatmaterial

När det väl sätts in stannar ett tandimplantat i kroppen under lång tid. Därför är hög materialkvalitet extra viktig. Biokompatibla material är mycket populära bland implantologer eftersom de har visat sig vara särskilt väl tolererade. Dessutom växer de ihop med den naturliga vävnaden och är fast förankrade i benet. Detta kommer inte att påverka ditt tandimplantat.

På grund av dessa egenskaper är de flesta implantat idag gjorda av titan och keramik . Vissa tillverkare använder också en titanlegering.

Skillnaden mellan keramiska och titanimplantat

Keramiska implantat är mycket populära på grund av deras hållbarhet. Ytterligare fördelar: 

 • Mycket estetiskt tack vare den vita färgen
 • Störst likhet med naturlig tandsubstans
 • metallfri
 • Hållbar
 • Utmärkt för allergiker

De mest använda tandimplantaten är titanmodellerna, av följande skäl:

 • Utmärkt biokompatibilitet av rent titan
 • Ingen allergirisk
 • Inga intoleransreaktioner
 • Speciell ytstruktur
 • Bildar en stabil koppling med käkben

Om du är osäker på vilket material som är särskilt lämpligt för dig, fråga din implantolog. Han visar dig fördelarna och nackdelarna med var och en. Baserat på sin erfarenhet kommer han att rekommendera det material som passar dig bäst.

Förresten: Valet av material påverkar implantatens storlek. Den möjliga diametern är mellan 3,3 och 5 millimeter. Längden på implantaten är mellan 8 och 15 millimeter.

De olika ytorna på tandimplantat

Förutom formen och materialet är ytan ett av de utmärkande kriterierna för tandimplantat. Valet av yta är avgörande för att du ska vara nöjd med implantatet:

 • Det är i direkt kontakt med dina kroppsvävnader.
 • Det påverkar avsevärt läkningen av tandimplantatet.
 • Det ökar stabiliteten.
 • Det är avgörande för hållbarheten.

Genom att välja rätt yta minimerar din tandläkare på ett smart sätt möjliga biologiska reaktioner i munnen. Dessa kan annars uppstå mellan käkbenet och implantatet. Sådana biologiska reaktioner inträffar under vissa omständigheter med både keramiska och titanimplantat. I värsta fall riskerar du livet på ditt implantat. Uppruggade ytor är i allmänhet att föredra.

Tandimplantat har följande ytstrukturer:

 • sandblästrad
 • korroderade
 • titan bestrålat

Vilka tandimplantatsystem finns det?

Majoriteten av tandläkare rekommenderar idag ett tvådelat implantatsystem . Systemet i ett stycke fortsätter att existera till denna dag . Tandläkare föredrar att använda implantatsystem i ett stycke för små tandluckor eftersom de bara har en liten diameter.

Tandläkaren håller noga koll på systemen i ett stycke efter att de har satts in. Detta beror på att slemhinnorna har en viss risk för infektion under läkningsfasen .

Tvådelade implantatsystem

Din tandläkare planterar tvådelade implantatsystem direkt i käkbenet. Direkt efter införandet stänger han implantatskruven med en speciell täckskiva i benet. Tandköttet täcker så småningom denna skiva, vilket gör att ditt tandimplantat läker snabbt. Först efter att läkningsprocessen är klar sätter din tandläkare äntligen in implantathållaren och kronan. En stadig förankring är möjlig tack vare skruvgängan.

Ett tvådelat system ger dig möjlighet att välja både hals och krona senare. Detta sparar tid när du gör justeringar. Med ett flerdelat system är stressen på din käke betydligt mindre under läkningsprocessen . Detta minskar avsevärt risken för biverkningar.

En direkt jämförelse av de olika typerna av tandimplantat

Det finns olika typer att välja mellan så att varje patient kan hitta det optimala implantatet. Din käkkirurg kommer att överväga storleken och typen av implantat när du gör ditt val. Eftersom inte alla typer av implantat är lämpliga för varje patient. Typen av behandling och vård är ofta avgörande.

Dessutom bedömer käkkirurgen alltid tillståndet på din käke. Det finns typer av tandimplantat som är särskilt lämpade för omedelbar restaurering. Andra däremot föredrar att använda käkkirurger i vissa delar av käken. 

tandimplantatbeskrivning
Kipp tandimplantatDet lutande tandimplantatet är smalt och något avfasat. På grund av denna speciella form lämpar den sig utmärkt för en liten mängd ben, dvs när benet redan har dragit sig tillbaka tydligt. Ett sådant lutningsimplantat är ett alternativ när det gäller att undvika benförstoring.
Zygomatiskt tandimplantatDet zygomatiska tandimplantatet är exceptionellt långt, minst 5 centimeter. Den är alltid förankrad i 45 grader i kindbenet, som har en utmärkt benstruktur: den är särskilt tät, vilket möjliggör utmärkt förankring av implantatet. Din tandläkare kommer att råda dig att ha ett zygomatiskt implantat under olika förhållanden. Om du till exempel lider av kraftig benförlust är det zygomatiska implantatet ett bra val: specialimplantatet gör det möjligt att undvika en komplex och dyr bentransplantation.
snabbt implantatDin tandläkare väljer det snabba implantatet för att snabbt stänga en lucka. Bara en session räcker för att sätta in implantatet. För att säkerställa att behandlingen går snabbt och smidigt planerar din käkkirurg den noggrant: Först mäter han din käke med hjälp av digital teknik. Han förbereder sedan både strukturen och proteserna. Användningen av ett snabbt implantat förutsätter att det fortfarande finns tillräckligt med ben. Först då finns den nödvändiga grunden för tillräcklig stabilitet.
Mini tandimplantatMinitandimplantatet har ett brett användningsområde inom tandvården. Det anses vara en beprövad lösning för broar och helproteser eller som en tillfällig ersättning. Den lilla diametern och konstruktionen i ett stycke är typiska. Din ortodontist föredrar att stänga smala tandluckor med ett så litet implantat. Han skruvar även fast detta i käkbenet. Men ett litet område direkt ovanför munslemhinnan förblir alltid fritt.
Smalt tandimplantatUtöver miniimplantaten är de smala implantaten bland de minsta ersättningslösningarna inom detta område. Det smala implantatet är en mycket elegant lösning som har visat sig i området kring framtänderna. En applikation rekommenderas under olika förhållanden: För helproteserFör horisontell käkbensnedgångFör komplicerade tandprotesbehandlingar
Ultrakort tandimplantatEtt ultrakort tandimplantat är mycket kort men har en mycket stor diameter. Det används vanligtvis endast vid speciella anatomiska tillstånd. Till exempel när det är lite ben, när din käke behöver en optimerad belastningsfördelning.
interimistiskt tandimplantatDet interimistiska tandimplantatet är särskilt tunt. Det är därför din ortodontist föredrar att använda det som en tillfällig lösning: Han täpper till luckan i en omedelbar restaurering och främjar därmed snabb läkning. Användningen av ett sådant implantat tar inte lång tid. Den kan tas bort lika snabbt.
Avsmalnande tandimplantatDetta tandimplantat sticker ut på grund av sin slående form. Det används mest som ett skruvimplantat. En applicering rekommenderas när bentillgången i överkäken är kraftigt begränsad. Ett koniskt tandimplantat kan användas även om bentätheten är låg.

När rekommenderas ett tandimplantat?

Din tandläkare kommer att ge dig råd om ett tandimplantat under olika förhållanden. Ett implantat är det bästa valet, speciellt när en helprotes inte längre håller på grund av benförlust eller inte ger önskad sugeffekt. Det ger då betydligt mer säkerhet och stabilitet.

Tandimplantat används ofta för behandlingar av underkäken. Anledningen till detta är käkens anatomi : implantat i underkäken är en av få lösningar för permanent förankring. Och implantat ger dig en annan avgörande fördel: din benförlust saktar ner betydligt.

Fördelarna med tandimplantat

Närhelst en enda tand behöver bytas ut är tandimplantat ett bra val. I detta fall har ett tandimplantat fördelen att det inte finns något behov av att anpassa de kvarvarande tänderna. När det gäller broar och limbroar däremot slipar din tandläkare ner de tänder som fortfarande är friska, vilket inte alltid förblir utan skador.

Ett tandimplantat erbjuder två viktiga fördelar:

● Inget angrepp på den befintliga tandstrukturen

● Förebyggande av benförlust

Din tandläkare kommer att ge dig omfattande råd om fördelar och nackdelar.

Tillämpningar av tandimplantat

En frisk vuxen har 32 tänder. Men alla har inte alla. Ibland saknas enstaka tänder, men ibland saknas flera tänder. Det finns många anledningar till det. För att på ett tillförlitligt sätt täppa till det befintliga gapet kommer din tandläkare förmodligen att rekommendera ett implantat. Detta beror på att det förhindrar sjukdomar i käken . Dessutom behöver tandläkaren inte agera på de friska tänderna under denna behandling. Användningen av implantat anses därför vara särskilt skonsam mot substansen .

Tandimplantat är den metod att välja på, speciellt om du saknar en tand i den så kallade tandbågsformen. Din tandläkare föredrar att ersätta enskilda saknade tänder med ett implantat. En fast bro är bara ett alternativ för större luckor.

Tandimplantatet är särskilt lämpligt för den så kallade free- end-situationen . Din tandrad är redan avsevärt förkortad på grund av förlusten av enskilda tänder. För att fylla denna lucka kommer din tandläkare att välja antingen en avtagbar ersättningslösning eller ett implantat.

Det första steget: det preliminära samtalet

I en omfattande konsultation kommer din tandläkare att ge dig råd om ett tandimplantat och visa dig fördelar och nackdelar. Han kommer att introducera dig till möjligheterna med implantatbehandling. Han går in på antalet implantat och förklarar vilka som är lämpliga för dig.

Förundersökning som en del av församtalet

Tandläkare kombinerar vanligtvis detta preliminära samtal med nödvändig förundersökning. Det är så de säkerställer en snabb behandlingsprocess. Särskilt viktig är den omfattande förundersökningen. Din tandläkare kommer att fastställa eventuella tidigare sjukdomar och få en korrekt bild av bentillståndet i din käke.

Om implantatbehandling inte är möjlig omedelbart kommer din tandläkare att förklara orsakerna för dig. Förutom eventuell inflammation i munnen inkluderar detta överdriven benförlust. I det här fallet kommer din tandläkare att ge dig råd om målinriktad och hållbar benbildning .

Om förundersökningen inte visar någon anledning till att skjuta upp behandlingen kommer din tandläkare att ta med dig i den konkreta planeringen av implantatbehandlingen.

Implantatbehandling utan smärta:
Dessa alternativ är tillgängliga

Implantatbehandling är en av de bästa tandersättningslösningarna. Ändå är det många som drar sig för det. En anledning är rädslan för smärta under behandlingen. Som med många andra tandbehandlingar har du nytta av modern bedövning: Idag är implantatbehandling smärtfri och stressfri.

Tips : Lider du av en uttalad form av tandläkarskräck? Fråga sedan din tandläkare om generell anestesi. Sedation är också möjlig i detta fall.

Anestesi och sedering alternativ

Du har följande alternativ för anestesi under implantatbehandling:

 • Sedering med lustgas: Om du är en orolig patient är sedering med lustgas ett bra alternativ för en stressfri behandling. Antalet tyska tandläkarmottagningar som erbjuder dikväveoxidbehandling ökar ständigt. Du andas in skrattgasen genom en mask.
 • Oral sedering: Lokal sedering verkar direkt på din hjärna och är behagligt lugnande. Du upplever tandimplantatbehandlingen i ett sömnigt tillstånd. Många patienter kommer inte ens ihåg behandlingen efteråt. Men var försiktig: Om du bestämmer dig för att ha oral sedering kommer du fortfarande att behöva hjälp efter behandlingen.
 • Lokalbedövning: Lokalbedövning är den vanligaste för implantatbehandlingar. Med lokalbedövning bedövar din tandläkare specifikt operationsområdet så att du inte känner någon smärta.
 • Generell anestesi’ För oroliga patienter rekommenderas generell anestesi för implantatbehandling. Under denna tid kommer du att ventileras, vilket gör denna behandling dyr. Generell anestesi är inte möjlig i alla övningar. Så se till att prata med din tandläkare om det innan.

Procedur för implantatbehandlingen med lokalbedövning

Implantatbehandling med lokalbedövning är den vanligaste formen. Din tandläkare kommer att förklara för dig i förväg exakt vad du kan förvänta dig av bedövningen och kommer att peka på möjliga biverkningar.

För lokal sedering kommer din tandläkare att ge dig en injektion i början av din behandling . Det tar en liten stund för det här att fungera och du känner ingenting. Själva implantatbehandlingen börjar först efter att bedövningen har applicerats:

 1. Din tandläkare öppnar munslemhinnan med ett snitt.
 2. Han blottar sedan käkbenet helt.
 3. Nu placerar han borrmallen på det drabbade käkområdet.
 4. Han placerar implantatbädden med en speciell borr. Att borra sängen är smärtfritt. Med lokalbedövning känner du bara vibrationerna från borren.
 5. Efter att ha skapat implantatbädden sätter din tandläkare in den konstgjorda tandroten.
 6. Till sist får implantatet ett lock. Detta säkerställer att läkningen är fullständig.

Hur lång tid tar implantatbehandlingen?

Varaktigheten av en implantatbehandling beror på flera aspekter och varierar från patient till patient. Behandlingen kan ibland avslutas efter bara 15 minuter. Men det kan också ta flera timmar. Ditt individuella tillstånd är avgörande. 

Sårförslutning vid implantatbehandling

Efter att ha satt in implantatet väntar din tandläkare på att såret ska stängas . Hur länge detta varar beror på läkningsmålet. Tandläkare talar om stängd eller öppen läkning.

Med öppen läkning sträcker sig implantatet genom tandköttet in i munhålan. Omedelbart efter att du har satt in implantatet placerar din tandläkare en tillfällig protes ovanpå den.

Om din tandläkare syr upp tandköttet igen efter att implantatet har satts in kallas detta för sluten läkning . Detta så kallade tvåfasförfarande kräver ytterligare ett snitt efter att implantatet har läkt. Din tandläkare använder en skonsam procedur genom att använda en laser eller en stans. Efter att ha öppnat tandköttet placerar din tandläkare proteserna på implantatet och avslutar behandlingen.

Behandling efter implantation

Läkningen av ett implantat tar lite tid. Efter implantation:

 • Avstå från rökning.
 • Drick inte alkohol eller kaffe.
 • Undvik fysisk ansträngning.
 • Var uppmärksam på noggrann munhygien. Använd även desinficerande munvatten.
 • Följ din tandläkares rekommendationer. Se till att hålla uppföljningstiderna.

Om det behövs kommer din tandläkare att ge dig ett antibiotikum. Det förhindrar utvecklingen av inflammation. Var dock medveten om eventuella biverkningar av antibiotikan.

Ett implantat tar cirka 3 månader att läka ordentligt. Ge dig själv och din kropp den här gången efter att du har satt in implantatet. Därefter är laddning möjlig igen utan begränsningar.

Fråga din tandläkare när du kan gå tillbaka till ditt vanliga jobb. I många fall är detta möjligt redan dagen efter behandlingen. Om det är svårare för dig att sätta in implantatet är det bättre att använda en sjukskrivning på en till 2 dagar. 

Var förankrar din tandläkare implantatet?

Din tandläkare förankrar alltid tandimplantat ordentligt i munhålan. Detta är möjligt på olika ställen. Exakt var din tandläkare ska sätta in implantatet kommer att fastställas i en omfattande förundersökning. Han tittar på benets djup och styrka och tar hänsyn till vilken typ av implantat som valts.

Det finns skillnader mellan över- och underkäken. Underkäken har högre bentäthet än överkäken. Detta märks i typen av behandling och läkningens varaktighet : läkningstiden är betydligt kortare i underkäken. Det tar i genomsnitt 2 till 3 månader per implantat. Du behöver mer tålamod i överkäken: Du får räkna med 4 till 6 månader .

Efter läkning sätter din tandläkare in de valda proteserna. Först när läkningsfasen är klar garanteras det nödvändiga stödet för belastningen på implantatet.

Hur länge håller ett tandimplantat?

Många patienter drar sig för de höga kostnaderna för ett tandimplantat. Men implantat är imponerande när det kommer till hållbarhet: Deras statistiska livslängd är mellan 10 och 20 år . Med rätt vård och korrekt munhygien kan implantat hålla i 40 år.

Korrekt användning är avgörande för en så lång livslängd. Kvaliteten på materialen som används spelar också en roll. Framgången för läkningsfasen är också viktig för senare i livet. Om inflammation utvecklas runt implantatet påverkar detta märkbart hållbarheten.

Vad är tandimplantat?

Tandimplantat har visat sig vara tandersättning. De kännetecknas av sitt oansenliga utseende och ger bra skydd för käkbenet . De förhindrar också ytterligare benförlust. Medan de intilliggande tänderna alltid måste slipas ner med broar, är detta inte nödvändigt med tandimplantat. De friska tänderna utsätts inte för någon onödig stress.

Tandimplantat kan användas för både enstaka mellanrum och flera saknade tänder. Prata med din tandläkare om möjligheten till implantat även om din över- eller underkäke är helt tandlös. Användning av implantat ger god behandlingsframgång. Du kommer också att ha nytta av proceduren på lång sikt. Implantat håller längre än broar.

Vilka är nackdelarna med tandimplantat?

Trots de många fördelarna finns det vissa nackdelar med tandimplantat. Den största nackdelen är risken för peri-implantit . Denna inflammation i munnen är smärtsam och påverkar även implantatets livslängd. För att undvika peri-implantit, se till att följa rekommendationerna för god munhygien. Om du är osäker, fråga din tandläkare.

Peri-implantit påverkar initialt tandköttskanten. Om du inte märker av inflammationen i tid kommer den att sprida sig ytterligare och så småningom påverka parodontiet och käkbenet. Peri-implantit kräver omfattande behandling av din tandläkare. Deras kurs kräver regelbunden övervakning.

Storrökare kämpar oftare med svårigheter med sårläkning. För att undvika detta är det viktigt att du avstår från rökning under läkningsfasen.

En annan nackdel är den höga kostnaden för implantatbehandling. Du kan skydda dig mot höga tandläkarkostnader genom att teckna en kompletterande tandvårdsförsäkring . 

Vem är ett tandimplantat lämpligt för?

Utvecklingen av tandimplantat är långt framskriden. Idag finns det lämpliga implantat för majoriteten av patienterna. 

Varje implantat är förankrat i käkbenet. Detta förutsätter att det finns tillräckligt med bensubstans. Vid allvarlig benförlust är implantatplacering ofta inte möjlig. För i det här fallet saknas det nödvändiga stödet för implantatet.

Om benförlusten är inom gränserna är en riktad uppbyggnad möjlig. Antingen genom att implantera ditt eget ben eller genom att använda konstgjort ersättningsmaterial. Båda alternativen har samma mål: De gör dina ben tjocka och stabila igen. Detta ger ditt implantat ett fast ankare.

Om du är osäker på om ett implantat är lämpligt för dig, fråga din tandläkare specifikt. Han väger upp om ett implantat är ett alternativ och i så fall vilket.

Hur täcker sjukförsäkringen kostnaderna?

Lagstadgade sjukförsäkringsbolag står inte för behandlingskostnaderna för tandimplantat. Du får alltså stå för dessa själv om du inte har motsvarande tilläggsförsäkring . Sjukförsäkringsbolagen subventionerar endast implantatstödda proteser till en fast ränta.

Kostnaden för en implantatbehandling beror på olika faktorer. Om du behöver ytterligare en benstomme ökar kostnaderna avsevärt. Typen av implantat påverkar också kostnaderna. Det uppstår snabbt kostnader på flera tusen euro.

De totala kostnaderna för behandlingen samt de enskilda tjänsterna framgår av behandlings- och kostnadsplanen . Din tandläkare kommer att förbereda detta åt dig i förväg.

Kostnaderna varierar mycket

En kompletterande tandvårdsförsäkring täcker olika kostnader för implantatbehandling. Vissa fungerar även för benbildning. 

Tandimplantat från utlandet: är det värt resan?

I Tyskland är tandimplantatet en av de dyraste formerna av proteser. Allt fler patienter flörtar därför med behandling utomlands. Framför allt är laboratorie- och materialkostnaderna betydligt billigare där. På grund av de frestande priserna har en riktig tandturism utvecklats de senaste åren . Många läkare utomlands har upptäckt tyska patienters intresse och erbjuder lämpliga tjänster.

Ledande länder för implantatbehandling utomlands är Turkiet , Thailand och Ungern . Många patienter utnyttjar all inclusive-erbjudanden som inte bara inkluderar behandlingen utan även hotellvistelsen. Men se upp: Inte bara kommunikationssvårigheterna utomlands kan bli ett problem. Ibland uppstår komplikationer under eller efter behandlingen . Om det då är nödvändigt med uppföljningsbesök eller om garantianspråk är inblandade blir implantatbehandling utomlands snabbt en ekonomisk risk.

Hur uppstår de enorma kostnadsskillnaderna för tandimplantat?

Den höga kostnaden för tandimplantat i Tyskland beror på flera tjänster som följer med denna behandling. Å ena sidan finns personalkostnaderna – både på laboratorierna och på tandläkarmottagningen och hos käkkirurgen. Anledningen: Specialisterna i Tyskland är utmärkt utbildade. Detta återspeglas i deras lön.

Sedan är det materialkostnaderna och planeringen: ingen implantatinsats är den andra lik. Tandläkare planerar varje behandling individuellt och utförligt. De mest moderna teknikerna används.

Den individuella förbehandlingen och den komplexa eftervården bidrar också till skillnaderna i kostnader för tandimplantat .

Jämförelse: kostnadsskillnader för implantat utomlands

Alla dessa kostnader uppstår naturligtvis även utomlands. Med en speciell egenskap: beloppet för den individuella tjänsten är alltid lägre. Detta är särskilt tydligt i lönekostnaderna, som ligger långt efter de i Tyskland. Anledningen: I Tyskland är utbildningen av tandläkare föremål för höga krav och kontroller. Utbildningen ligger inte på en lika hög nivå i alla andra länder.

De lägre personalkostnaderna på läkarmottagningar och kliniker återspeglas i de totala utgifterna för implantaten .

Utöver personalkostnaderna är kostnaderna för materialet också lägre utomlands. I Tyskland använder praktiker endast tandimplantat som har testats noggrant och som erbjuder utmärkta kvalitetsegenskaper. Dessa krav gäller inte utan undantag i andra länder. Det finns också skillnader i kvaliteten på materialen. Dessa återspeglas i implantatens livslängd. Implantaten där är inte lika hållbara som i Tyskland. Det ställer de lägre kostnaderna i ett annat ljus.

skillnader i behandling

För tandläkare i Tyskland och utomlands anses implantatbehandling nu vara en rutinprocedur . Men det finns också stora skillnader i typen av behandling. Individuell anpassning till patienten saknas ofta utomlands, även om det är absolut nödvändigt för framgångsrik behandling.

Eftersom individuella bedömningar och rådgivning är tidskrävande och dyra. Genom att göra utan detta utnyttjar utländska metoder en enorm potential för besparingar. Med många behandlingar utomlands kontrollerar läkarna inte ens om ett implantat överhuvudtaget är lämpligt för patienten.

Kvalificerad eftervård medför också kostnader

En annan punkt som ofta saknas vid behandlingar utomlands är eftervården. Även om de paket som erbjuds inkluderar implantatbehandlingen som sådan, finns det kompromisser när det kommer till eftervård. Det är antingen frånvarande eller inte anpassat till patientens behov. Eftervård utomlands följer ofta en allmän plan – till skillnad från i tyska tandläkarmottagningar.

Kostnaden för eftervård är svår att förutse i förväg. Om oplanerade möten tillkommer uppstår oförutsedda kostnader även utomlands. Dessutom är garantin begränsad: Om du bestämmer dig för att få implantatbehandling utomlands, begränsar tyska tandläkare vanligtvis möjliga eftervårdsbehandlingar. På så sätt undviker de att patienter gör garantianspråk. 

Slutsats:

Nuförtiden är tandimplantat ett alternativ för nästan alla : det finns implantatlösningar för nästan alla behov och varje budget. Precis som en kompletterande tandvårdsförsäkring , som även betalar för implantat.

Även rädslan för smärta under implantatbehandling är inte längre ett argument: modern anestesi gör smärtfria behandlingar möjliga även för oroliga patienter . Bara tiden efter operationen kan vara utmanande eftersom man måste undvika stress och rökning. Men i de flesta fall lönar sig tålamodet. Implantatlösningar är naturligt utseende, extremt hållbara proteser.