Om Antalya

Om Antalya

Antalya – vacker stad vid Medelhavet

Antalya ligger vid Medelhavet och är en turkisk stad. Antalya har kallats Pamfylien sedan urminnes tider. Det betyder att Antalya är huvudstaden på en bördig kust – i det här fallet i södra Mindre Asien. Idag kallas denna landsträcka vanligtvis för den turkiska rivieran. Gamla stan i Antalya ligger främst i den övre delen av en klippa. I södra Antalya gränsar den viktiga hamnen till en strand (Konyaaltı).

På grund av det vackra landskapet och den historiskt odlade strukturen kallas Antalya med rätta för Medelhavets pärla. I historien var denna region anatoliens folk hem – detta har också avsevärt format kulturen i dagens Antalya. Idag är det dock inte turkiska befolkningar som dominerar bilden, utan snarare sol, sand och ett djupblått hav. Harmoni och livsglädje präglar vardagen vid Medelhavet.

Detta område har ett mycket attraktivt klimat: som är typiskt för Medelhavsområdet är det varmt och behagligt torrt. Vintrarna är milda men regniga. Till skillnad från det inre av landet är det inte lika kallt här som i resten av Turkiet. En legend säger att kung B. Bergama II, Attalos, lär ha sagt till sina soldater: “Gå och finn himlen åt mig här på jorden!”, och soldaterna strömmade in i världen och gick igenom många länder. Till slut kom de till Antalya och berättade för sin kung om en oöverträffad skönhet. Så de sägs ha sagt: “Vi har funnit himlen på jorden åt dig!”.

sevärdheter

Ett äkta naturskådespel utspelar sig lite längre bort i den sydvästra delen av staden. Kullarna i “Cakil” har fått sitt namn efter den ständigt brinnande elden på södra sidan och erbjuder fantastiska fotomöjligheter. Gasen som kommer ut där kallas “Yanartaş-Çıralı”. För den som vill fördjupa sig ännu längre i historien erbjuder slottet “Ortaçağ” de bästa möjligheterna. En smal bro korsar en bäck som rinner ut i Medelhavet. Detta hemsökta torg är en del av en mer övergiven bysantinsk basilika. Delar av templet, teatern och resterna av kolonnerna kan ses än idag. Dessutom kan man se igenkännbara rester av ett hamam.

Mitt i Antalya bör du se det historiska vittnesbördet om dörren till “Hadrianus”. Det är mycket välbevarat och erbjuder en oförfalskad utsikt över islams första byggnad. Minareten och själva tornet på “Hıdırlık” är historia du kan röra!

Det är också värt att besöka vad som är nästan den äldsta teatern i staden: “Aspendos”. Den är mycket välbevarad och trots sin ålder (ca 2000 år) är den den perfekta platsen för skådespeleri, sång och dans. Akustiken är imponerande och demonstreras gång på gång varje år med de välkända opera- och balettfestivalerna. Sist men inte minst kommer lokalbefolkningens öppna och varma attityd till uttryck på denna plats: Endast musikkonsten räknas, men inte kulturellt ursprung, ras eller religion!

I centrala Antalya finns dessutom en av de äldsta mänskliga bosättningarna. Det är den tredelade grottan “Karain”. Några historiska fynd kan ses här, andra finns i det stora museet “Opus”.

uppleva naturen

Förutom de historiska platserna kan området i och runt Antalya lysa med några fantastiska naturområden. Otaliga bäckar och floder rinner genom landskapet och orsakar en artrik flora och fauna. Runt tjugo spektakulära vattenfall kantar regionen – de mest populära är “Kurşunlu” och “Manavgat”.

Om du vill njuta av en magnifik utsikt över landskapet kan du vandra längs kullarna och bergen runt “Olympus” och “Bey”. Bey National Park, Topçam Beach, Tünek Hill och området runt toppen av lägret erbjuder också särskilt vackra vyer.

Naturligtvis är ett långt dopp i Medelhavets vatten definitivt en del av en semester i Antalya. “Patara”, till exempel, erbjuder cirka 18 kilometer fin sandstrand, vilket gör den till den längsta i hela landet. “Patara”, som nyligen förklarats som miljöskyddsområde, anses vara ett häckningsområde för Caretta. Fantastiska stränder är också “Kleopatra”, “Incekum” och “Ulaş”.

Naturälskare kommer säkert att älska “Ekoparken” med sina 40 tusen kvadratmeter. Här kan du få perfekt information om landets flora, herpeto och fauna. Rapporterna och skildringarna av reptiler och amfibier är särskilt intressanta.

Ät, stanna och fira

Antalya är på god väg att bli en metropol. Inte bara de mångsidiga natur- och fritidsupplevelserna erbjuder något för alla. Nattlivet i denna livliga stad lämnar också lite övrigt att önska. Som i många urbana städer förändras erbjudandena och möjligheterna hela tiden. De olika barerna, diskoteken och klubbarna förvandlar snabbt natt till dag.

Dessutom finns de rustika restaurangerna runt marinan och i stadens centrum. Här skapar olika internationella kockar sina moderna rätter – gärna i kombination med anrika traditioner. Naturligtvis är alla rätter som erbjuds med delikatesser från havet typiska för denna region. De populära turkiska aptitretarna “şiş köfteö şakşuka” (kryddig hummus) och “Haydari” rekommenderas särskilt här. Dessutom kan du njuta av den välsmakande, grillade öringen och små, kryddiga vinägerfrukter nästan överallt.

Detta färgstarka, kulinariska liv och rörelse kännetecknar dagens Antalya såväl som de många hotellen av alla klasser. Det spelar ingen roll om du har en stram budget eller vill ha ett lyxigt vandrarhem: Antalya har något att erbjuda för alla.

Handla

I en kosmopolitisk stad som Antalya blomstrar turismen och ekonomin. Regeringen lägger alla överskott på hållbart främjande av landskapet och bevarandet av kulturella och historiska seder.

Om du vill kan du köpa de berömda “Döşemealtı”-mattorna här. De har tillverkats för hand i många generationer och de fina fibrerna har färgats med rotfärger. Dessutom är staden känd för sina exklusiva sylter bortom gränserna. De finns i många varianter och tillverkas inte bara av frukt, utan också av grönsaker och speciella kryddor. Intressant nog är bergamott, vattenmelon, bitter apelsin och även aubergine bland favoriterna.

De små butikerna i ministeriet för kultur och turism erbjuder också ovanliga souvenirer och unika presenter. Individuella presenter kan också hittas i de vackra butikerna i Kaleici. Dessutom finns det många butiker och innovativa köpcentrum i Antalya och längs Medelhavskusten – inga önskningar förblir ouppfyllda här!