Kan en tand med cysta dras ut?

Tandcysta orsakas av infektioner som uppstår i hålrummen som bildas på grund av karies. Tandcysta är en mycket smärtsam och utmanande process. Men när en tandcysta uppstår är det inte möjligt för patienter att märka det omedelbart. En tandcysta bildas mycket långsamt och det kan ibland ta månader innan den märks.

När tandcystan växer infekteras den och visar sig ofta med svår smärta. Obemärkt och obehandlad kan en tandcysta växa och skada käkbenet. Därför bör patienter för tandcystor omedelbart gå till en tandläkare och få den behandlad.

Vilka är symtomen på en tandcysta?

En tandcysta visar inte mycket symtom förrän den blir infekterad, men det finns några fina punkter att lägga märke till. Dessa symtom kan vara:

  • Känslighet i tänderna
  • Svullnad i ett visst område av tandköttet
  • Obehag och smärta när tryck appliceras på tandköttet
  • Slirning, lossning av tänderna och bildning av mellanrum mellan tänderna i enlighet därmed
  • Domningar i ansiktet på grund av trycket från cystan på nerven
  • Om du har dessa symtom finns det en möjlighet att du kan ha en tandcysta. Röntgenstrålar tas för att definitivt upptäcka närvaron av en tandcysta av tandläkaren.

Hur behandlas en tandcysta?

En tandcysta är inget som kan behandlas med medicin eller går över av sig självt. Lokalbedövning används mest vid tandcystabehandling. För att behandla tandcystan kan rotbehandling göras eller så ska tanden dras ut och det cystiska området rengöras helt genom dränering.

Din tandläkare kommer att besluta om din behandlingsmetod som ett resultat av sin undersökning. Om rotbehandling ska göras görs ett litet hål i tanden och den infekterade delen av tanden rengörs från det området. Därefter fylls den inre delen av tanden och behandlingen är klar. En annan behandlingsmetod är att ta bort cystan genom att dra i tanden.

Om tandcystan är liten är det lätt att rengöra cystan efter tandutdragning. Men om området där cystan bildas inte rengörs väl, kan cystan sprida sig till käkbenet och få benet att kollapsa med tiden. Om tandcystan har växt och satt sig i käkbenet är det tyvärr inte lätt och tillräckligt att nå cystan genom tandutdragning. I ett sådant fall kräver avlägsnande av cystan kirurgiskt ingrepp.

Vad bör man tänka på efter behandling?

Du ska inte äta eller dricka på två timmar efter behandlingen. Sedan kan du börja konsumera vattnig mat för att inte skada det behandlade området. Du ska inte gurgla och borsta tänderna första dagen. Läkningstiden för området kan variera från en till två veckor. Under denna period bör du vara försiktig så att du inte konsumerar alkohol och cigaretter. Efter återhämtning är det viktigt att lägga vikt vid munhälsan, borsta tänderna regelbundet och använda tandtråd.