Behandlingar

Även om människor kan se vita fläckar på sina tänder som oönskade, behöver de sällan vara en allvarlig anledning till oro ur medicinsk synvinkel.

I den här artikeln tittar vi på orsakerna till att människor kan få vita prickar på sina tänder och ger 11 tips för att behandla och förebygga dem.

Orsaker

Det finns flera möjliga orsaker till vita fläckar på tänderna.

En vanlig orsak är dental fluoros.

Människor får vanligtvis detta när de är unga om de konsumerade för mycket fluor som barn. Det är vanligtvis ett ofarligt tillstånd som bara tenderar att utvecklas innan tänderna bryter igenom tandköttet.

En annan vanlig orsak är emaljhypoplasi.

Detta tillstånd uppstår när en persons tandemalj inte bildas ordentligt. Liksom fluoros uppstår hypoplasi endast under barndomen när en persons tänder fortfarande utvecklas. Det kan dock öka risken för karies.

Andra orsaker till vita fläckar på tänderna inkluderar dålig tandhygien, särskilt när någon bär tandställning eller äter för mycket sura eller sockerhaltiga livsmedel.

Det finns flera möjliga behandlingar för vita fläckar på tänderna. Lämpligheten av dessa behandlingar kan bero på den bakomliggande orsaken till de vita fläckarna och tillståndet hos en persons tänder.

1. Emalj mikronötning

Vissa människor kanske kan få mikroabrasion gjort för att behandla sina vita fläckar. Under denna procedur tar en tandläkare bort en liten mängd emalj från tänderna för att minska uppkomsten av de vita fläckarna.

Denna professionella behandling följs vanligtvis av tandblekning, vilket kan göra att tänderna ser mer enhetliga ut i färgen.

2. Tandblekning eller blekning

Att bleka eller bleka tänder kan hjälpa till att minska uppkomsten av vita fläckar och andra fläckar. En mängd olika tandblekningsprodukter, såsom remsor och pasta, finns tillgängliga över disk (OTC.) Människor kan också köpa dessa produkter online.

Personer med vita fläckar kan också träffa en tandläkare för professionella blekningsbehandlingar. Dessa behandlingar tenderar att använda starkare blekningslösningar än de tillgängliga OTC, vilket kan få dem att fungera bättre.

3. Dental faner

Tandfasader är tunna, skyddande beläggningar som fäster på framsidan av en persons tänder. De kan dölja vita fläckar och andra fläckar mycket effektivt.

Tandfasader är endast tillgängliga från en tandläkare och måste vara professionellt monterade. Detta kan göra dem dyra.

4. Aktuell fluorid

En tandläkare kan applicera aktuell fluor på tänderna hos personer med emaljhypoplasi. Detta kan uppmuntra utvecklingen av emalj på tänderna och hjälpa till att förhindra karies.

5. Kompositharts

För personer med emaljhypoplasi kan en tandläkare applicera kompositharts för att fylla i hålrum och binda ihop den yttre emaljen på tänderna. Detta kanske inte är lämpligt om människor har ett stort antal vita fläckar på tänderna.