Antalya – Transport

Antalya är en fascinerande turkisk stad vid Medelhavet. Staden är känd för många tyskar för billiga paketresor. Men Antalya har mycket mer fascinerande saker att erbjuda och har en lång historia och tradition som är värd att utforska.

Den vackra staden är huvudstad på den bördiga kustslätten i södra Mindre Asien. Byggd på en hög klippa med utsikt över havet, erbjuder Antalya fascinerande vyer. På en klar dag kan du till och med se bergen i inlandet. På grund av sina långa och vackra sandstränder kallas Antalya-regionen ofta populärt som den turkiska rivieran, och det med goda skäl.

Stadens rötter

Enligt gammal tradition grundades staden 158 f.Kr. av kung Attalus II av Pergamon. Attalos är den turkiska stadens grundare och även namne.

Attatürk sa en gång att Antalya är den vackraste staden i Turkiet och vissa säger att hans största misstag var att inte göra staden till Turkiets huvudstad.

Moderna Antalya

Antalya är idag inte bara en av de viktigaste turkiska metropolerna och är känd över hela världen, utan också huvudstaden i provinsen med samma namn. Hälften av invånarna i denna provins har sin bostad på grund av de goda arbetsmöjligheterna i den turkiska staden.

Ser man tillbaka på de senaste 50 åren har Antalya upplevt en snabb tillväxt.
1968 fanns det fortfarande 51 000 invånare, drygt 40 år senare, enligt en folkräkning 2010, översteg antalet invånare för första gången miljonstrecket.

Mellan paketturism och kulturresa

Turismen är nu en av stadens viktigaste inkomstkällor. Särskilt på sommaren kommer tusentals turister för att strosa längs de långa sandstränderna. Antalya erbjuder en enkel och trevlig resa för turister tack vare sin egen flygplats.

Det finns många paketresor som används av många tyskar. Turisttransfer från stadens flygplats tar bussar och taxibilar till hotellen på stranden. Många av dessa turister ser inte mer av staden än de nya, enorma skyskraporna runt Antalya och partymilen. Men det finns också många andra sidor av Antalya som är värda att utforska.

Snabb tillväxt ger problem

Vid första anblicken ser metropolen väldigt kaotisk ut med tusentals tutande fordon på väg in i staden. På grund av den enorma befolkningstillväxten de senaste 50 åren är stadens transportsystem helt överbelastat. När turisterna kommer på sommaren är det särskilt illa. För att klara av den höga trafiktätheten infördes ett system med enkelriktade gator, som går genom staden. Om du inte är en lokal är det nästan omöjligt att hitta runt på Antalyas gator. Därför började man under åren 2004 och 2005 bygga ett tunnelbanenät, som fortfarande inte är fullt utbyggt än i dag.

Att Antalya har blivit en framväxande metropol beror främst på de många industri- och kommersiella företag som har bosatt sig i den regionala staden som utlöpare till europeiska företag. Antalya erbjuder goda infrastrukturella möjligheter tack vare sitt läge, hamnen och flygplatsen. Resultatet av denna ekonomiska tillväxt var befolkningsökningen i staden, eftersom många turkiska medborgare hoppades på att hitta arbete och ett bättre liv i Antalya. Eftersom Antalya inte var designad för en sådan massa människor, byggdes många nya höghus. Istället för gamla herrgårdar i trädgårdar finns nu skyskrapor. Endast i gamla stan är den tidigare skönheten i den historiska staden och dess byggnader fortfarande synlig. Dessutom, för att skapa fler lägenheter,

Skönheten i gamla stan

Om du vill komma bort från paketresornas liv och rörelse bör du definitivt utforska den vackra gamla stan. Många slingrande gator och hemliga butiker inbjuder dig att dröja kvar. Gamla stan är också hem för många gamla och vackert restaurerade hotell, som ligger milsvida från de gigantiska nya höghusen och billiga strandhotell. I gamla stan råder storstadskänsla och liv och rörelse. Om du inte drar dig för stadslivet är det bästa stället att bo på ett av hotellen i gamla stan.

Från gamla stan kan många sevärdheter utforskas, såsom landmärket Antalya, minareten i Yivil Minare-moskén i stadens centrum. Ett besök på Hadrianus port, ett imponerande stycke arkitektur från länge sedan, är också absolut värt besväret. Enligt sändningen var det enda sättet att komma in i staden vid den tiden. På den tiden ringlade stadsmuren runt staden på båda sidor om porten. Tyvärr finns det inte mycket kvar av stadsmuren idag.
Hamnen i Antalya är också värd att se. Det är särskilt trevligt att sitta på ett av de omgivande kaféerna och titta på fiskebåtarnas liv och rörelse.

Antalya erbjuder mycket för äventyrssemestern. Många hotell erbjuder spännande dags- och flerdagarsresor som är värda att ta del av. Den går till vattenfallen i området eller till den berömda teatern i Aspendos.

Modernt liv och fördomsfria medborgare

Många turister är förvånade över kulturen och öppenheten hos invånarna i Antalya. Om du behandlar människor med respekt för deras land och övertygelser kan du vara säker på turkisk gästfrihet.

Folket har lyckats bevara sin gamla kultur och traditioner och fortfarande vara fördomsfria och moderna. Naturligtvis finns det många platser för tillbedjan i Antalya, men det finns också barer, nattklubbar, moderna restauranger och butiker. I Antalya får alla sina pengar. Särskilt de unga turkarna firar livet och är mycket öppna för andra européer och trosanhängare.
Det faktum att Antalya är öppet och modernt visas också av de många kulturella och moderna evenemangen i staden, som Antalya Marathon eller de många konserterna.

Turkar är mycket sportentusiastiska och det är förstås invånarna i metropolen. Den lokala fotbollsklubben Antalya Spor spelar i den högsta turkiska ligan och hyllas entusiastiskt av tusentals lokalbefolkning.

Antalya är pulserande och euforiskt. Ett besök i staden är definitivt en vidgning av vyerna och absolut värt besväret.